20171205Walvoort 241

Echografie

U bent ook bij ons aan het goede adres en in professionele handen als het aankomt op echografie. Deze techniek wordt met name toegepast door radiologen maar steeds meer kiezen andere disciplines voor het gebruik van de mogelijkheden van echografie

Wat is het?

Echografie is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven om te bekijken of er afwijkingen zijn in het lichaam. Deze geluidsgolven zijn voor het menselijk oor niet hoorbaar. Op de huid wordt een apparaatje geplaatst dat de geluidsgolven uitzendt. Deze geluidsgolven worden door verschillende weefsels teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven (echo's) worden door hetzelfde apparaatje weer opgevangen en door middel van een computer op een monitor in beeld gebracht.

Bijwerkingen en risico's

Echografie wordt al meer dan vijfentwintig jaar op grote schaal toegepast. Tot nu toe zijn in de praktijk en in wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten naar voren gekomen. Een garantie dat onbekende ongewenste effecten nooit zullen optreden, is niet te geven. Voor de zekerheid wordt aangeraden alleen een echo te maken als deze nuttige informatie kan opleveren.

Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig tenzij daar van tevoren afspraken over gemaakt zijn.

De gang van zaken tijdens het onderzoek

Men ligt op een onderzoektafel. Op de plaats waar de te onderzoeken weefselstructuur zich bevindt, wordt een gel op de huid aangebracht. Deze gel voelt koud aan en dient als geleidingsmiddel voor het geluid. Hierna wordt een apparaatje op de huid gezet dat geluidsgolven uitzendt. Het onderzoek is normaal gesproken niet pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt de gelei van de huid verwijderd en zijn er geen problemen te verwachten.

Bronnen: Orthopedie- prof. dr. J.A.N. Verhaar, prof. dr. A.J. van der Linden
(2001 Bohn Stafleu Van Loghum ISBN 90-313-3094-9)

Logo Walvoort diapos2

Fysio in regio Etten-Leur nodig?
Fysio Walvoort is de beste keuze. 
Bel voor een afspraak! Tel.: 076-2100500
What's App: +31 (0)6-39730081
Volg ons op:     

Onze locatie:

Praktijk voor Fysiotherapie en Manuele Therapie M. Walvoort 
Van Rooylaan 138
4871 TZ Etten-Leur
T: +31 (0)76-2100500
info@fysiowalvoort.nl