20171205Walvoort 111

Craniosacraal therapie

Er wordt gewerkt met het CranioSacraal Systeem. Dit systeem bestaat uit het zenuwstelsel dat wordt omsloten door een dik vlies (hersen- en ruggenmergvliezen). Tussen zenuwstelsel en vlies circuleert hersenvloeistof, resp. ruggenmergvloeistof, ook wel liquor genoemd.

Het zenuwstelsel wordt beschermd door stevige botten: het Cranium (= schedel), de wervelkolom en Sacrum (= heiligbeen). Het hersenvocht creëert zijn eigen CranioSacraal-ritme via een pompsysteem diep in de hersenen. Dit CS-ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golfbeweging, die overal op het lichaam voelbaar is, ook aan de schedel zelf. Er vinden hele kleine bewegingen plaats als de schedelnaden zich uitzetten en weer inkrimpen, doordat het vocht resp. toe- en afneemt. Het cranium zet uit, de wervels worden lichtjes van elkaar geduwd en het sacrum roteert naar onder (uitdijend). Daarna vindt de omgekeerde beweging plaats. Dit gaat continu door.

Het is als de ademhaling van ons zenuwstelsel.

Ontstaan van blokkades

Als zich in dit ritme blokkades bevinden, kan dat stoornissen geven in allerlei functies; bv. motoriekproblemen bij kinderen , pijnklachten, hormonale stoornissen, slaapstoornissen, problemen met ontspannen etc.

Blokkades kunnen onder andere ontstaan tijdens of kort na de geboorte, waarbij enorme krachten op de schedelbeenderen van de baby inwerken. Met name een zgn. zware bevalling, waarbij ook een tang en / of vacuümpomp aan te pas is gekomen, is vaak een oorzaak van blokkades tussen de schedelbeenderen, die al op vroege, maar ook latere leeftijd, kunnen leiden tot diverse lichamelijke en / of emotionele klachten (huilbabies, dyslexie, migraine). Ook het bekken van de moeder is onderhevig aan deze krachten. Meestal is een natuurlijk herstel aan de orde, maar CranioSacraal kan dit proces bevorderen.

Andere oorzaken van blokkades zijn o.a.: ongevallen, emotionele trauma’s (ook in de opvoeding), langdurige infectieziekten, overbelasting, langdurige stress.

De behandeling

Doel van de behandeling is weer (meer) ruimte te creëren in CS-systeem , waardoor het zenuwstelsel optimaal kan functioneren. Men dient makkelijke, niet-knellende, dunne kleding aan te hebben. Door de handen op het lichaam te plaatsen kan de behandelaar het CS-ritme voelen van de persoon op de tafel en kunnen blokkades worden opgespoord. Zowel fysieke, als psychische en emotionele blokkades. Door middel van een zachte, subtiele aanraking en specifieke handgrepen is het vaak mogelijk deze weer op te lossen. Meestal ontstaat een gevoel van diepe ontspanning.

Er wordt onder andere ook via de schedel gewerkt. De circulatie van de hersen- en ruggenmergvloeistof wordt zo gestimuleerd en daarmee de stofwisseling in de hersenen verbeterd. Dit kan al voor veel klachten verlichting brengen.

Om tot dieper inzicht en veranderingen te komen, kan het nodig zijn om tijdens de sessie te communiceren. Vanuit de ontspanning, die door de behandeling ontstaat, komt men eerder bij zijn onbewuste drijfveren en oorzaken van de blokkades. De therapeut is de gids, die de cliënt begeleidt bij het zelf ontdekken en verwoorden van zijn inzichten en bij het toelaten van evt. emoties.

Vaak wordt een sessie ook op spiritueel niveau ervaren: vanuit een diepe ontspanning ontstaat een gevoel van ruimte, stilte, verbinding. Daarin kan gebeuren wat nodig is voor herstel, heling, regeneratie. Het lichaam weet zelf wat nodig is. Mogelijk worden onverwerkte emoties bewust en losgelaten of komen er herinneringen boven. Mogelijk ervaar je fysiek reacties. Je komt dichterbij je innerlijke wijsheid en kunt ineens inzicht krijgen in problemen waar je mee te maken hebt.

Een sessie duurt ongeveer een uur.

Voor wie is CranioSacraal geschikt?

CranioSacraal is heel breed inzetbaar. Zowel voor mensen met chronische lichamelijke klachten als met spanningsklachten, depressie, bij herstel na (zware) operaties, herstel van whiplash, enz. enz. Ook voor kinderen zijn er mogelijkheden.

Een greep uit de klachten waarbij Cranio van waarde is:

 • Gejaagd, gestrest zijn
 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Chronische verkoudheid , sinusitis
 • Slapeloosheid
 • Hyperventilatie
 • Rugklachten, hernia
 • Nekklachten, whiplash
 • Hoofdpijn, concentratiestoornissen, ook na fysiek trauma
 • Migraine
 • Kaakklachten
 • Altijd maar piekeren; alleen maar ‘in je denken zitten’ en niet kunnen (durven) voelen
 • Menstruatieklachten, PMS
 • Sneller herstel na bevalling
 • Bekkenklachten
 • Bij herstel van een fractuur (botbreuk) of van meerdere fracturen tijdens of na het reguliere revalidatie-traject
Logo Walvoort diapos2

Fysio in regio Etten-Leur nodig?
Fysio Walvoort is de beste keuze. 
Bel voor een afspraak! Tel.: 076-2100500
What's App: +31 (0)6-39730081
Volg ons op:     

Onze locatie:

Praktijk voor Fysiotherapie en Manuele Therapie M. Walvoort 
Van Rooylaan 138
4871 TZ Etten-Leur
T: +31 (0)76-2100500
info@fysiowalvoort.nl